Ezt az elérést hamarosan megszüntetjük. Kérjük, használja a http://budapest.piarista.hu URL-t!

Tantárgyak oldala

"... Mit jelent az, hogy megtanulni? Fenekükön az iskolapaddal, karnyújtásnyira a diplomától, kimérhetetlen ugrásra a holtomiglan-holtodiglantól, bemérhetetlenre az „élt legalább 18 évet” felirattól. Mit jelent az, hogy megtanulni?
Megtanulni? Biológia tankönyvek elnagyolt visszafogottsággal rajzolt talányos szaporítószerveit és családot teremtő nem is tudom mit, talán szeretetet? Tízes alapú logaritmust és tízszer-tíz mennyiségű parancsolatot?
Megtanulni? Hát még nem csak az elsőket tudjátok, és csak vágytok a másodikra? Hát tényleg megtanultátok?
Ó, hát mily messze vagyunk mindannyian a megtanulástól. Attól, hogy amit tanultunk, azt valóban tudjuk-e? És amit megtanultunk, azt jól tesszük-e? És hogy ha úgy hisszük, hogy jól tesszük, az valóban jó tett-e a másik előtt? Az valóban jó tett-e azelőtt, akit megtanulnunk sose lehet?

Megtanulni?
Hogy hazudhat magának ilyet az ember arról, amit csak könyvekből ismer? És melyikünk az, aki már tényleg tudja mindazt, melyet a könyvek sem sorok, sem apróbetűk közt nem jeleznek; melyet azok betűi végtelen sorrendjéből a teremtő egy ujjmozdulattal kiválasztani képes?

Megtanulni? Egy jótanuló talán mondhat ilyet, de a jövőbe lépő ember soha.
No de jól van hát, ennyit a megtanulásról. ..."