Ezt az elérést hamarosan megszüntetjük. Kérjük, használja a http://budapest.piarista.hu URL-t!

Hazaindul az iskola

Közzétéve: 2011.05.17.

2011. május 16-án reggel 8.20-kor elindult haza az iskola

Címerlevétel, egy kis zsebkendőszorongatás, O Pater parvulorum, esik de nem bánjuk, vakuk, a Tartományfőnök fogad bennünket, kulcsátadás, címer visszahelyezés.

Hazaérkeztünk.

Az elmaradt matekórát pedig bepótoljuk.

 

„Lelkesítés A Költözéshez”

Kedves Tanárnők, Tanár Urak, és Fiúk!

A minap, osztályfőnöki konferencián elhangzott az az egységes kérés, hogy jó, ha valamit szólok a hozzátok. Valami lelkesítőt, valamit, amitől könnyebb a doboz, kevésbé érdes a fogás, amitől minden úgy szinte magától a helyére kerül – kívül és belül.

Megpróbálom.

Néhány napja egyik hetedikes társatokat – tudjátok, az a fajta, akinek nem telik még tornaruhára sem – megkértem, hogy az irodámban amolyan stílszerűn egy évkönnyekkel teli hajtogathatós dobozt vegyen le és rakja már vissza a többi tetejére, hogy lássam, mire is számíthatok.

A doboz súlyát tekintve összemérhető volt az egyébként szoprán hang tulajdonosával; és ez a fiú feszült is, vörösödött is, de csak azért is teljesítette a látszólag értelmetlen feladatot.

És akkor eszembe jutott, hogy fiúk,

hát mi vagyunk azok, akik hazaviszik ezt az iskolát.

Fájdalommal és keserűséggel volt teli az az ötvenhármas év augusztusa; és ez fájdalom és keserűség belebújt minden dobozba, ráült minden padra. Komor és terhes volt az az önfeledt pihenéstől megfosztott nyár – és dobozok és ládák nélkül is komor és terhes és súlyos volt minden egyes lépés ahogy a piarista diákok és piarista tanárok szédelegtek az egyre inkább kongó épületben.

Úgy kellett lehajtott fővel elhagyni a katolikus, és mondhatom, a magyar oktatás egyik zászlóshajóját, hogy azon nem látszódott egyetlen világégés nyoma sem.

De Fiúk, Mi vagyunk azok, akik hazaviszik az iskolát!

És a dobozokban és padokban nem fájdalom és keserűség lakik, hanem hit, szellem és élet, amelyet nagyapáitok és apáitok őriztek és adtak tovább a mi kezünkbe, hogy most hazavigyük.

És őket is visszük.

Őket, akik ott szakították félbe tanulmányukat.

Őket is, akik sohasem tanulhattak abban az iskolában, amely nekik épült.

Őket is, akik már nem élhették meg ezeket a napokat.

 

És így bármit mondanak is matematikusok vagy érdektelen költöztetőmunkások: ezek a dobozok, padok és szekrények könnyebbek lesznek, mert hazafelé mennek.

Haza a helyükre.

Talán egy icipicit maguktól is.

És tőletek is.

Erre a nagyszerű feladatra hívlak meg bennőtöket; hív bennünket az Iskola, a Rend és nem utolsó sorban ötvennyolc év várakozása, tartozása.

Vigyük hát haza Iskolánkat!

 

2011. április 13-án, a Piarista Gimnáziumban, bárhol legyen is az,

Vízhányó Zsolt igazgató

 A hét képei:

A hét képei

<<  2018 Január  >>
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31